Zonbescherming in de lente.
Na onze winterslaap van de voorbije maanden is de lente eindelijk daar en haar eerste zonnestralen onweerstaanbaar. Maar wat betekent die eerste zon nu voor onze huid? En bestaat er zoiets als slim zonnen? We zetten hier alles even op een rij.
Die eerste zonnestralen, op het eerste zicht lijken ze onschuldig maar net omdat onze huid in de winter vaak niet veel aan de zon is blootgesteld, is ze net extra gevoelig! Bescherm je grootste orgaan met de grootste zorg! Je favoriete zonnecrème is er echt niet enkel gedurende je strandvakantie op dat tropisch eiland. Ook wie nu de frisse buitenlucht opzoekt, doet er niet slecht aan om alle stukjes ontblote huid te beschermen tegen die heerlijke zonnestralen.
slim zonnen? First things first, wat zijn de effecten van de zon?
Zonnestralen zorgen niet alleen voor een goed humeur, ze hebben daarbij een positief & gezond effect op ons lichaam doordat we onder invloed van het ultraviolet licht (UV) vitamine D aanmaken. Hoe vaker onze huid wordt blootgesteld aan uv-stralen, hoe meer onze cellen zich gaan aanpassen aan hun schadelijke invloed.
Weinigen weten trouwens dat het op gang komen van je bruiningsproces een verdedigingsmechanisme is binnen onze huid. De bovenste huidlaag wordt dikker en gaat bruinen om te voorkomen dat de uv-stralen steeds dieper in onze huid doordringen tot de laag waar het ons DNA beschadigt.
Belangrijk hierbij is dat het niet zonnig hoeft te zijn, zelfs op een bewolkte dag kunnen uv-stralen onze huid bereiken en de nodige schade veroorzaken. Voor mij betekent dit dat je goed beschermen tegen de zon moet worden opgenomen in je dagelijkse lichaamsverzorging.
FAQ: Mag ik met de juiste zonbescherming elke dag in de zon?
Nee, liever niet. We genieten steeds langer van de zon en kiezen steeds meer voor zonnige bestemmingen maar dit zorgt al jaren voor een stijging van het aantal gevallen aan huidkanker en huidveroudering.
Hoe dit komt? 98.7% van alle uv-stralen die ons aardoppervlak bereiken zijn UVA-stralen en dringen diep in onze huidlaag (dermis) door waar ze ons kostbare collageen en elastine kunnen aantasten en je huid laten verouderen. De overige UVB-stralen toveren dan wel een mooi kleurtje maar zijn tegelijkertijd ook de boosdoeners van bepaalde huidkanker. Zorg er dus voor dat je niet te lang in de zon vertoeft, laat je huid geleidelijk wennen aan de zon en smeer je tijdens de lente ook tussen 12.00 en 15.00 uur ‘s middags extra goed in met je favoriete zonnebrandcrème.
ooh, dus ook tijdens de lente smeren?
Wil je huidveroudering uitstellen en huidkanker tegengaan raad ik je aan om je je iedere dag te beschermen dus óók tijdens de winter en zelfs in de herfst als de zon minder intens is. Vanaf de maand april is regelmatig insmeren een must! De zon staat hoger aan de hemel, waardoor de intensiteit toeneemt. Dit betekent dat er meer uva- en uvb-stralen de aarde bereiken.
Hoe sterk de zon dagelijks precies is, lees je in de uv-index*. Maar kort uitgelegd; hoe hoger deze is, hoe meer straling (en hoe beter je je moet beschermen tegen de zon). Op dagen als dit, kies je best voor een factor 30 of factor 50 wanneer je een licht getinte huid hebt die snel verbrandt of wanneer je je extra wil beschermen tegen ouderdoms- en pigmentvlekjes.
Factor 30 of 50 check, maar hoe vaak moet ik deze dan smeren?
Dit is moeilijk te voorspellen. Bij het kiezen van de juiste hoeveelheid is het verstandig om te kijken naar de uv-index. De juiste frequentie hangt steeds af van je huidtype, de intensiteit van de zon, je activiteit en zelfs je zonnecrème. ” I know…🙈 “
Meestal raad ik aan om bij zonnige lentedagen best om de 2 à 3 uur te blijven smeren. De werking van je product gaat op die momenten sneller achteruit. Verbrand je eerder snel of heb je intensieve activiteiten gepland dan is het aangeraden om op die momenten je huid nog van een extra laagje te voorzien.
het ganse jaar door beschermen prima maar wat met de aanmaak van vit.D?
In theorie zal een dikke laag zonnecrème met hoge factor de aanmaak van vitamine D in je huid mogelijks kunnen verminderen. Toch hebben meerdere onderzoeken aangetoond dat het normaal gebruik van je zonnebrandproduct, zelfs met factor 50, geen invloed heeft op het ontstaan van een vitamine D-tekort. Alles hangt natuurlijk af van jou als persoon, je leeftijd en huidtype maar algemeen is een kwartiertje zonlicht per dag al voldoende om voor een goede vitamine D-aanmaak te zorgen.
Ik smeer, jij smeert, wij smeren maar wat eerst; zonbescherming of dagcrème?
Ga altijd eerst voor je dagcrème, hierin zitten verschillende actieve stoffen die diep in de huid moeten dringen. Zo zitten al onze crèmes vol antioxidanten en vitamines die je kwetsbare huid voeden, deze stoffen kunnen beter hun werk doen als ze eerst even kunnen inwerken vooraleer je een laagje zonnecrème aanbrengt.
Last but not least; ga voor dat product dat goed voelt en waar je zelf achter staat.
De laatste jaren komen zonnecrèmes regelmatig slecht in beeld, zo zouden sommige schadelijke toxines bevatten die allergieën kunnen uitlokken, hormoon verstorend kunnen werken en voor huidproblemen zorgen.
Mijn grote raad, laat je niet misleiden door alle “greenwashing” en leer de ingrediëntenlijst van jouw favoriete merk begrijpen. Voor mijn gevoelige huid kies ik steeds voor een niet nano-zinkoxide, dit mineraal houdende 100% natuurlijke ingrediënt gaat in combinatie met bv. passievrucht het huideigen afweermechanisme tegen alle schadelijke effecten van vervuiling en uv-stralen helpen versterken en stimuleren.
Wens je liever een crème die dagelijks heerlijk uitsmeert kies dan voor eentje zoals Likami, hun gepatenteerde Anti-pollution ferment complex ®: boordevol voedingsstoffen, vitaminen, aminozuren en enzymen stimuleren en stabiliseren de synthese van collageenvezels. De plantenextracten in hun formule werken voedend, huidverbeterend en vormen een beschermend schild tegen vrije radicalen.
En als laatste; wil je dat de eerste lentezon je huid niet uitdroogt en ze extra gevoelige maakt? Kies i.p.v. een aftersun de komende weken voor een fijne bodycrème of balsem, rijk aan antioxidanten en herstellende stoffen.
Hiervoor ga ik steeds voor formules rijk aan Macadamia-, Arganolie, Shea butter en Aloë vera deze herstellen je huid, verrijken ze met essentiële vetzuren & beschermen ze je huid van binnenuit. Toch verbrand? Dan is een lichaamsolie, je must have om een rode, beschadigde huid en bijhorende klachten te verzachten en te herstellen.
Wat je ook doet, geniet van die zalige zonnestralen maar laat je huid de komende weken geleidelijk wennen aan de eerste zon. Heb je een vraag over de producten, onze merken, neem gerust contact op!
Met veel plezier helpen we je bij het uitkiezen van natuurlijke zonbescherming en de fijnste geschenken om te geven. Goed voor je huid, lichaam en onze natuur. ❤️
Veel liefs, Elke