huidverzorging tegen de zon -zonbescherming - uvstralen - zomer

Sunproof je zomer door, dit wil je weten over zonbescherming.

Mooi bruin én een gezonde huid. Vanaf nu haal je maximaal profijt uit de zon en je zomer…

First things first, wat is het zonlicht nu precies. De heerlijke warme zonnestralen zorgen niet alleen voor een goed humeur, ze hebben ook nog eens een gezond effect op ons lichaam doordat we onder invloed van het ultraviolet licht Vitamine D aanmaken. Nu dat ons zonlicht bestaat uit 3 types, zal je waarschijnlijk al weten maar om goed te begrijpen waarom we ons nu best dagelijks moeten beschermen neem ik je mee achter de schermen.

98.7% van alle ultraviolet stralen die ons aardoppervlakte bereiken zijn UVA-stralen, deze hebben een lange golflengte en dringen diep in onze huidlaag (dermis) door waar ze ons kostbare collageen en elastine kunnen aantasten en je huid laten verouderen. De overige UVB stralen toveren dan wel een mooi kleurtje maar zijn tegelijkertijd ook de boosdoeners van bepaalde huidkankers. Tenslotte hebben we nog de UVC stralen maar deze dodelijke vorm wordt gelukkig door onze atmosfeer tegengehouden.

Wat doet zonlicht met onze huid

Hoe vaker onze huid wordt blootgesteld aan de UV-stralen, hoe meer het zich gaat aanpassen. Weinigen weten dat het op gang komen van je bruiningsproces eigenlijk een verdedigingsmechanisme is binnen onze huid. De bovenste huidlaag wordt dikker en gaat bruinen om te voorkomen dat de Uv-stralen steeds dieper in onze huid doordringen tot de laag waar het ons DNA beschadigd.
Belangrijk om weten is dat het niet zonnig hoeft te zijn zelfs op een bewolkte dag kunnen de uv-stralen onze huid bereiken en de nodige schade veroorzaken. Voor mij betekent dit dat een goede zonbescherming essentieel moet worden opgenomen in je dagelijkse lichaamsverzorging.

pexels pavel danilyuk 9064822

FAQ Hoeveel zon een lichaam kan verdragen en hoe bruin je lichaam wordt, is erfelijk bepaald. Hoe lichter je huid, hoe moeilijker het is om te bruinen. Sommige blonde types met een lichte huid of roodharigen verbranden alleen en moeten voor een mooi bruin kleurtje hun toevlucht zoeken tot zelfbruiners.

De juiste Bescherming, hoe doe je dit nu.

De cosmetische wereld heeft de laatste jaren heel grote stappen gezet in efficiënte zon beschermende producten en jaarlijks worden er nog steeds nieuwe ontdekkingen gedaan die leiden naar nog betere en vooral zuivere producten. Neem nu de kwaliteit van onze zonneproducten, deze zit vnl. in de werking van de UV-filters. Worden deze dan nog een keer gecombineerd met huidherstellende ingrediënten die je huid beter hydrateren en verzorgen dan is je product helemaal Sunproof en vooral klaar voor de zomer!

Sunproof? Let’s talk about the filters. Momenteel bestaan er 2 soorten filters, zonbescherming met een chemische filter (bv. Titaniumdioxide) deze worden door de huid geabsorbeerd. Zonnebescherming met fysische of minerale zonnefilters blijven eerder liggen, waardoor ze de uv-stralen weerkaatsen. Het grote voordeel is dat deze niet in de huid dringen en zo de kans op huidirritatie veel kleiner maken waardoor ze héél geschikt zijn voor personen met een gevoelige huid.

De SPF “Sun protection Factor” betekent dan weer de indicatie voor de hoeveelheid zonne-energie (uv-stralen) die nodig zijn om zonnebrand op een beschermende huid te veroorzaken. Kort gezegd heeft een spf geen betrekking op de tijd die je in de zon kunt doorbrengen maar op de hoeveelheid zonne-energie en de intensiteit van de uv-stralen. Dat de SPF nog vaak wordt mis begrepen ontdekte ik tijdens één van mijn gesprekken waar een klant de overtuiging had dat wanneer ze zich beschermt met factor 15, ze tot 15x langer in de zon kon blijven zonder te verbranden. Heel eerlijk, ik denk niet dat ze de enige is, of toch…

Ter verduidelijking een kleine illustratie, eenzelfde SPF, 3 uitwerkingen qua bescherming.

  • 1 uur bescherming om 9:00 uur
  • 15 minuten bescherming om 13:00 uur
  • 1 minuut om 13:00 uur rond de evenaar of op grootte hoogte.

See what I mean, maar misschien nog belangrijker is dat onderzoek aantoonde dat maar een kwart van de bevolking hun zonbescherming dagelijks, op de juiste wijze en vooral met de juiste hoeveelheid aanbrengen. Dus hoog je factor ook is, weg bescherming. Hey daar, zonneschade, roodheid, pigmentvlekken en huidveroudering!

FAQ De basis van een goede bescherming begint dus in de ochtend, neem tijd om je huid goed in te smeren, gebruik daarbij als maatstaf één à twee theelepels voor het ganse lichaam. Ga je ‘s middags lunchen, wijnen of meer dan 1u in de zon, herhaal je product of poeder bij met een minerale SPF poeder.

Allemaal goed, dan smeer ik vanaf nu alleen nog factor 50?

Sorry to say but it’s all in the mind, voor dagelijks gebruik ben je dus vrijwel even goed beschermd met een factor 30*, op voorwaarde je deze op de juiste manier aanbrengt. Wil je eerder volop in de zon lopen, je jaarlijkse vakantie houden overweeg dan de combinatie tussen bv. je factor SPF 30 met andere beschermende maatregelen, zoals een hoed en kleding met uv-waarde.

Yes, I know… niet overtuigd. (heel eerlijk, was ik ook niet tot ik er de studies bij nam) Hier leg ik uit hoe een SPF berekend wordt, belangrijk is je te wijzen dat deze testen ook beperkingen hebben: Alles wordt uiteraard gedaan op de huid, maar de omstandigheden worden wel gestuurd en de intensiteit van het uv-licht wordt vastgesteld. Wat in de echte wereld dus niet kan.

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, bestaat er geen groot verschil tussen zonnebrandcrèmes met een SPF boven factor 15.  

  • SPF 15 beschermt je huid tegen 93.3% UVB-stralen
  • SPF 30 blokkeert bijna 97% UVB-stralen
  • SPF 50 blokkeert 98% UVB-stralen

** Mits uitzondering van pigmentvlekken, huidaandoeningen en bij het gebruik van medicatie waarbij fotosensibiliteit onstaat. Hou daarbij rekening dat de FDA (Food and Drug Administration) de term “Sun-block” heeft verboden, deze term wekte de indruk dat het mogelijk is om UV-stralen volledig te blokkeren, terwijl 100% bescherming niet bestaat.

Dat bruine kleurtje én toch je gezonde huid behouden.

Dat kan en is vrij makkelijk. In tegenstelling tot klassieke zon beschermende producten gaat mijn keuze altijd uit naar producten waarbij o.a. Frambozenpitolie of Tocoferolen (vitamine E) zijn toegevoegd. De hoge hoeveelheden essentiële vetzuren Omega 3 en Omega 6 (+-85%) hebben een uitzonderlijke concentraties van tocoferol (Vit.E) en klassieke fenolen, beide power antioxidanten. Daardoor absorberen ze schadelijke UV-A, UV-B en UV-C stralen, voorkomen huiduitslag, eczeem en andere huidletsels en verbetert het de hydratatie, de elasticiteit en vermindert oxidatieve stress.

Waarom ik altijd kies voor deze krachtpatsers?

Een dosis antioxidanten, beschermt dus je huid tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals vervuiling, stress van het stadsleven, huidschade en voortijdige veroudering. Verschillende soorten antioxidanten ondersteunen ons huideigen herstelproces binnen onze cellen en beschermen daardoor mogelijke schade ter hoogte van ons DNA. Geen tijd om op speurtocht te gaan? Hier leg ik uit waarom je deze 2 merken binnen de collectie van illuri vindt.

Zonnebescherming

Bij Likami ontwikkelde ze een zonnecrème die niet alleen beschermt tegen UV-stralen maar ook aangenaam is om elke dag te smeren? Hun gepatenteerde Anti-pollution ferment complex ®: boordevol voedingsstoffen, vitaminen, aminozuren en enzymen stimuleren en stabilieren de synthese van collageenvezels, verbetert hun stabiliteit. Het plantenextract werkt voedend, huid verbeterend, ontstekings-remmend en vormt een beschermend schild tegen vrije radicalen.

Met behulp van nieuwe biotechnologische methoden gebruikt NUORI nu de combinatie van niet nano-zinkoxide, dit mineraalhoudende ingrediënt is een zonnefilter dat 100% natuurlijk is en in combinatie met het extract uit passievrucht gaat het huideigen afweermechanisme tegen de schadelijke effecten van vervuiling en UV-stralen helpen versterken en stimuleren.  Onderzoek toonde aan dat deze combinatie de concentratie van eiwitten in de huid, die de huidbarrière versterken en vermeerderen waardoor ze een vitale rol spelen bij weefselherstel en het voorkomen van vroegtijdige huidveroudering.

20210903 140226

Veel stof tot nadenken, maar zoals het spreekwoord zegt; “Een beschermde huid is er 2 waard” En wil je deze zomer nu sunproof en je huid gezond houden, dan is dit wat je maar beter kan onthouden.

  • UVB stralen toveren dan wel een mooi kleurtje op onze huid maar zijn tegelijkertijd ook de boosdoeners van bepaalde huidkankers.
  • eenzelfde SPF heeft tot 3 uitwerkingen qua bescherming
  • kies altijd voor een extra hoge dosis anti oxidanten.
  • In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, bestaat er geen groot verschil tussen zonnebrandcrèmes met een SPF boven factor 15.
  • Wees lief voor je huid en de natuur, Kies eerder voor oceaan- vriendelijke, volledig natuurlijke formules zonder nanodeeltjes, titaniumdioxide, chemische zonnefilters en andere synthetische additieven.

Heb je nog vragen/ opmerkingen laat ze achter via mail of boek een persoonlijk gesprek. Schrijf je nu in en blijf als eerste op de hoogte van al het nieuws en een blik achter de schermen

Veel liefs, Elke