HEEFT NATUURLIJKE COSMETICA EEN MEERWAARDE VOOR DE HUID?

Heeft natuurlijke cosmetica een meerwaarde voor je huid?

Is het gebruik van natuurlijke ingrediënten nu goed of eerder fout.

Meer en meer worden we ons bewust van de grote impact die cosmeticaproducten hebben op onze huid en onze gezondheid. Maar wat met natuurlijke cosmetica? Tegenwoordig moet alles puur, biologisch, natuurlijk zijn maar hebben al deze termen nu echt een meerwaarde voor die huid van je?

Het gebruik van natuurlijke ingrediënten in cosmetica is niet per se goed of fout. Natuurlijke ingrediënten zijn net zoals synthetische, opgebouwd uit verschillende moleculen. Ondanks alle marketing die ons anders wil doen geloven zijn er in de natuur ook honderden moleculen aanwezig die toxisch zijn voor ons lichaam. Waardoor “groene cosmetica” niet per definitie veiliger is dan zijn synthetische aanhangers.

illuri beautyblog berenklauw huidverbranding

Een mooi voorbeeld hiervan is de grote berenklauw (een plant, die je regelmatig aan de kant van de weg tegenkomt) deze kan in combinatie met zonlicht (uv) diepe brandwonden creëren. Daarmee wil ik maar zeggen, sommige natuurlijke planten zijn niet per se veilig voor je huid en lichaam.

Hoe kies je nu welke natuurlijke cosmetica je best gebruikt?

Vandaag zie je steeds meer labels die claimen dat producten biologisch, natuurlijk en veganistisch zijn. Niets mis mee maar mijn mening blijft dat je jouw keuze best baseert op de activiteit en werkzaamheid van ingrediënten en vooral of ze veilig zijn of niet.

Wat deze zoektocht extra lastig maakt, is dat producenten niet verplicht zijn om een label te dragen. Zo leerde ik dat er veel goede ingrediënten bestaan, maar lang niet allemaal met een keurmerk. Dit maakt het dus als consument moeilijk om te weten welke producten nu echt organisch zijn en welke enkel de claim gebruiken als een marketing-strategie. 

Dus… in plaats van te focussen op enkel natuurlijk of organische producten. Kijk je best eerst naar de INCI achteraan het product om te weten welke ingrediënten aanwezig zijn, in welke hoeveelheid en of ze daadwerkelijk iets kunnen doen voor die huid van jou. Maar nu eerst de meest gebruikte termen op rij.

~ Natuurlijk

Natuurlijk betekent dat de ingrediënten van natuurlijke oorsprong zijn. Binnen de term ‘natuurlijk’ zijn er heel wat gradaties, zo heb je producten die 100% natuurlijk zijn tot producten die enkel verrijkt zijn met natuurlijke ingrediënten. Hier tegenover staan de synthetische ingrediënten deze worden dan weer via een chemisch proces aangemaakt.

~ Biologisch of organisch

Deze gaan nog een stapje verder dan natuurlijk en zijn wettelijk beschermde en streng gecontroleerde termen voor voeding en grondstoffen (kruiden, planten, bessen, bloemen & fruit) 

Bij dergelijke producten wordt enkel gebruik gemaakt van natuurlijke ingrediënten die zijn geproduceerd zonder het gebruik van synthetische bestrijdingsmiddelen. Weet wel dat ook hier gradaties bestaan zoals de gebruikte hoeveelheid percentage. Vergelijk het met een onbewerkte appel die je plukt in de tuin tegenover een appel die je koopt in de supermarkt.

~vegan

Vegan betekent niet automatisch natuurlijk, wel een trendy nieuwe manier van leven waarbij geprobeerd wordt om dierlijke producten volledig of zoveel mogelijk te vermijden. Vele denken dat de claim “vegan” ook automatisch natuurlijk of plantaardig is maar dat is niet zo. In producten met 100% natuurlijke ingrediënten kunnen ook dierlijke zitten en tegelijkertijd is het ook zo dat vegan producten niet altijd 100% natuurlijk zijn. Nu hoewel er ontzettend veel goede ingrediënten inderdaad ook dierlijk kunnen zijn, wordt tegenwoordig in de cosmetica meer en meer hun plantaardige variant gebruikt. Waarom? De veganistische varianten zijn gewoon veel toegankelijker.

Maar helaas zoals alles, is ook hier nog geen éénduidigheid, op dit moment heeft de cosmetische wereld in Europa nog geen wetgeving rond het gebruik van al deze termen. Er bestaat geen lijst van eigenschappen waaraan een product moet voldoen alvorens het gebruik kan maken van de claim ‘Bio – organisch – vegan’ of ‘verrijkt met biologische/organische ingrediënten’. 

illuri organic certified

Merken die dan wel weer kiezen voor het gebruik van zo’n label worden daarbij ook nog eens geconfronteerd met een stevig prijskaartje en staan niet allemaal financieel sterk genoeg om die prijs te betalen. Maar doordat de vraag en de behoefte naar meer duidelijkheid stijgt zullen we vaker de logo’s COSMOS en NATRUE gaan zien. Meer nog, deze zullen de huidige labels zoals Ecocert* gaan vervolledigen of vervangen en zo de consument en het milieu beter beschermen en de ontwikkeling van veilige duurzame alternatieven aan moedigen. Wat natuurlijk veelbelovend is. 

*Jouw product is Ecocert Cosmos Organic gecertificeerd als minstens 95% van de ingrediënten van natuurlijke origine zijn. Waarbij alle aandacht uitgaat naar het op een milieuvriendelijke, ecologische wijze produceren zonder toevoegingen van petrochemische stoffen. Synthetische parfums, kleurstoffen, siliconen en glycolen zijn verboden en er mogen geen dierlijke grondstoffen gebruikt worden. 

Mijn besluit

In plaats van te focussen op enkel organische ingrediënten of natuurlijke cosmetica. Kijk eerst naar de INCI (ingrediënten lijst) achteraan het product om te weten welke ingrediënten aanwezig zijn, in welke hoeveelheid en of ze daadwerkelijk iets kunnen doen voor die huid van jou.

Kies voor het juiste evenwicht, ga voor datgene wat goed voelt en vraag gerust om raad bij een professional. Zit je na het lezen van dit artikel met vragen of wil je graag persoonlijk advies neem dan zeker een kijkje op mijn website of laat van je horen.

Veel liefs, Elke