Herken-je-huid-ontdek-je-ideale-skincare-routine

Herken je huid en haar eigenschappen, ontdek hier je ideale skincare routine

Het is best lastig om te beginnen met een (nieuwe) skincare routine. Want welke merken en producten zijn nu echt geschikt voor jouw huid? Herken je huid en haar eignschappen en je bent al 1 stap dichter bij een gezonde huid.

Wat heeft je huid nu echt nodig? Misschien wel de belangrijkste vraag in je keuze naar de meest geschikte producten. Ken je huid en weet wat ze nodig heeft. Want goede resultaten komen pas wanneer je huidverzorging perfect aansluit bij de behoeftes van je huid. Is je huid eerder vet, droog of gecombineerd? Dat is soms moeilijk te bepalen.

Hoe weet je nu of je huid eerder droog, vet of vochtarm is? De eerste stap naar je nieuwe routine is je huidtype bepalen, het beste is een dag of drie niets op je huid te gebruiken, zo schakel je het effect van je huidige huidverzorgingsregime uit. Zie je dit niet zitten, dan is het in ieder geval belangrijk je huid in de ochtend te beoordelen, nog voordat je iets hebt aangebracht.

Hoe herken je een energieke veerkrachtige huid.

Of anders gezegd een “normale huid”. Ondanks dat deze huid geen problemen heeft is een juiste verzorging van belang om ze in balans te houden en huidveroudering en rimpels tegen te gaan.

 • ze voelt zacht en soepel aan.
 • ze heeft een gelijkmatige, matte glans.
 • is niet te droog, niet te vet en is perfect in balans.
 • voelt niet trekkerig, glimt niet en neigt ook niet naar roodheid.
 • de teint is min of meer egaal, de textuur is regelmatig, zonder imperfecties.
 • poriën zijn amper zichtbaar.
√ Skincare routine voor een normale huid

Dit huidtype blijft het mooist met een combinatie van reiniging, een milde scrub en een efficiënte maar zachte verzorging crème. Reinigen is de belangrijkste stap om een huid te activeren om alle werkzame stoffen uit verzorgende crèmes op te nemen. Naarmate je huid ouder wordt zal ze droger worden en vragen om wat meer specifieke verjongingsproducten. Ook kan dit huidtype afhankelijk van de seizoenen meer behoeften krijgen aan vocht (hydratatie) en voeding.

Hoe herken je een droge huid.

Een droge huid ontstaat door een verstoorde huidbarrière. Doordat er niet voldoende huidvetten worden aangemaakt, kan de huid haar vochtvoorraad niet voldoende op peil houden. Hierdoor kan je huid gaan uitdrogen, wordt ze erg kwetsbaar en is ze vaker blootgesteld aan externe factoren die bijdragen tot het verzwakken van haar cellen en de huidbarrière.

 • ze voelt strak, gespannen en/of ruw aan
 • ze raakt door de dag heen uitgedroogd.
 • de huid rondom de ogen en de mond wordt snel droog met vaak schilfering en rode plekjes tot gevolg.
 • een gevoeligheid van de huid doordat er te weinig huidvet wordt geproduceerd.
 • zichtbare lijntjes op de huid, ook wel droogtelijntjes genoemd
 • poriën die haast niet zichtbaar zijn door de bijzonder fijne structuur 
√ Skincare routine voor een droge huid

Een droge huid is meestal een kwestie van genen, maar externe factoren hebben ook hun invloed; klimaat, je levensstijl, dieet of eventuele hormonale schommelingen. Om uitdroging te voorkomen, is het belangrijk dat je de hele dag door genoeg water drinkt. Vermijd ook vochtafdrijvende middelen zoals alcohol en cafeïne. 

Als je een droge huid hebt, zorg er dan voor dat je een goede milde scrub in je skincare routine verwerkt. Opeenstapeling van dode huidcellen vormen een extra laag op je huid en deze laag zorgt ervoor dat serums en crèmes minder goed in je huid worden opgenomen. Om je huid op peil te houden, de beschermende barrière van je huid te verbeteren en vochtverlies te compenseren, kies je best voor producten met een rijke, verzachtende textuur. Deze houden je huid zacht en gehydrateerd. Zo voorzien ze de huidlagen van vocht, alle juiste voedingstoffen en vetten.

Hoe herken je een onzuivere huid.

Een vette huid kan verschillende oorzaken hebben. Het kan aanleg zijn, maar ook de hormonale veranderingen zoals schommelingen tijdens de pubertijd, gebruik van anticonceptie of zwangerschap kunnen bijdragen aan dit huidtype. Een vet huidtype is niet per se slecht nieuws, personen met een vettere huid zijn minder vatbaar voor rimpels en andere tekenen van huidveroudering dit omdat de olie helpt om vocht vast te houden. Het nadeel van een vet huidtype is dat dit huidtype veel vatbaarder is voor verstopte poriën, mee-eters, en de opbouw van dode huidcellen.

 • de poriën zijn verwijd en raken snel verstopt. Zo kunnen puistjes of mee-eters gemakkelijk ontstaan.
 • ze vertoont vaak onzuiverheden door een te hoge talgproductie.
 • heeft last van glimmende plekken en erg zichtbare poriën.
√ Skincare routine voor een onzuivere huid.

Om verstopte poriën te voorkomen, is het raadzaam om een chemische peeling te gebruiken. Zo stimuleer je de celvernieuwing en help je de huid bij het vervagen van donkere plekjes, je “polijst” ze en creëert een nieuwe, egalere huid. Zeer belangrijk bij dit huidtype is de behoefte aan hydratatie, een lichte gel-achtige moisturizers is een absolute must! Rijkere, dikke crèmes kunnen je poriën nóg meer verstoppen, en je huid nóg meer laten glimmen.

Hoe herken je een gecombineerde huid.

De naam zegt het al: de gecombineerde huid is een huidtype dat zich kenmerkt door zowel droge en vette delen. Bij een gecombineerde, of gemengde huid is er vaak spraken van twee verschillende soorten huidtypes op één gezicht. Je kunt bijvoorbeeld een droge huid op je wangen hebben en juist weer een vette huid op je neus en kin hebben. De juiste huidverzorging is belangrijk om de balans van je huid te herstellen.

De oorzaken van een gecombineerde huid kunnen per persoon verschillend zijn. Zo kan bij de één erfelijkheid een rol spelen, terwijl bij de ander de oorzaak ligt in het gebruiken van te agressieve huidverzorgingsproducten. Wat de oorzaak ook is voor een gemengde huid bij jou, houd hiermee rekening bij het kiezen van je producten.

 • meestal is de T-zone vettig, dus het voorhoofd, de neus en de kin. De rest is droog.
 • de vette delen kunnen onzuiverheden en grote poriën hebben, en de droge delen kunnen last hebben van schilfers en roodheid. 
√ Skincare routine voor een gecombineerde huid

Voor de gecombineerde huid is het belangrijk dat je de afzonderlijke delen van je gezicht op de juiste manier aanpakt. Behandel de wat vettere delen volgens de aanpak van de vette huid, en let bij de droge delen op de valkuilen voor de droge huid. Exfoliëren is niet echt een issue, aangezien zowel de droge huid als de vette huid baat hebben bij regelmatig exfoliëren. Wat wel een beetje tricky kan zijn, is het kiezen van een geschikte moisturizer. Merk je echter dat een product perfect is voor je T-zone, maar niet vochtinbrengend genoeg is voor de rest van je gezicht, dan kun je overwegen om twee moisturizers te kiezen: een rijkere, voedende crème voor je wangen, en een lichtere gel-formule voor de rest van je gezicht.

De eerste stap naar een mooie en energieke huid is inmiddels genomen, Voor aanvullende vragen kun je steeds terecht op één van mijn skinconsults. Want wat is er nu meer persoonlijk dan een advies gebaseerd op jouw eigen huid kenmerken? Ik help je graag verder in je zoektocht naar het ultieme, huidverbeterende product dat perfect past bij de behoefte van jouw huid.

Love your skin, Xoxo Elke